Radócz Miklós

Radócz Miklós
Szakmai életút

Zenei pályáját Balmazújvárosban kezdte, ahol Takács Erika növendékeként trombitálni tanult. Középiskolai hangszeres tanulmányait Nyíregyházán folytatta, már ekkor megfogalmazódott benne, hogy egyszer jó lenne karnagyként is tevékenykedni. A középiskolai éveket követően a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Karán tanult tovább, ahol 2019-ben trombitatanári diplomát szerzett. Hangszeres képzésével párhuzamosan a karnagyi pálya is realitássá vált, így 2015-ben Dohos László, a MH Központi Zenekar nyugalmazott ezredesének tanítványaként elkezdte fúvószenekari karnagy alapképzését, jelenleg pedig Bekker Gyula növendékeként mesterképzését folytatja.
Aktívan részt vesz a helyi és országos zenei életben is. Egyetemi tanulmányai alatt számos versenyen eredményesen szerepelt. 2016-ban második helyezést, majd 2017-ben első helyezést ért el a Debreceni Egyetem Rézfúvós és Ütőhangszeres Versenyén, ezt követően még szintén 2017-ben ugyancsak első helyezéssel zárt a 9. Varasdy Frigyes Országos Egyetemi Versenyen. Eredményei elismeréseként 2016-ban Köztársasági Ösztöndjat, 2017-ben Nemzeti Felsőoktatási Ösztöndíjat és az Új Nemzeti Kiválóság Program Ösztöndíját, trombitatanári tanulmányai végeztével pedig a Debreceni Egyetem Kiváló Hallgatójának járó kitüntetést is megkapta.
Zeneszerzőként és hangszerelőként is díjazták. 2017-ben a Magyar Fúvószenei Szövetség hangszerelői pályázatán második hellyel jutalmazták, majd a MH induló zeneszerzői pályázatára készült Újvárosi induló fúvószenekari indulójával szintén második helyet kapott. Ez utóbbi munkája 2019. március 15-től Balmazújváros hivatalos indulója is egyben. 2019 nyarán az I. Végvári zeneszerzői pályázatra írt Végvári indulója különdíjas lett.
Zenei tevékenységei mellett a tudományos életben is aktív. 2017-ben és 2019-ben is harmadik helyezést ért el az Országos Tudományos Diákköri Konferencián, jelenleg pedig a Debreceni Egyetem Humán Tudományok Doktori Iskola keretén belül PhD doktori tanulmányait végzi.

Érdekesség, hogy a Balmazújvárosi Veterán Úttörőzenekar karmestereként egykori tanárait is vezényli.