Magyar kultúra napja 2020

Méltó megemlékezés a magyar kultúra napján (2020)

Két zúzmarás, januári estén is fergeteges koncertet adott a magyar kultúra napja alkalmából a Veterán Úttörőzenekar.

A hajdan Adamóczki Béla bácsi által verbuvált Úttörő- és Ifjúgárda Zenekar egykori pajtásai közül az elmúlt két évben sokan előkeresték a régi nyakkendőt és hetente zenekari próbára járnak. Mi és ki motiválja őket? A közös zenélés öröme, a jó társaság, a családias hangulat, a fellépések és koncertek izgalma és sikere. No és a fiatal, tehetséges karmester, Radócz Miklós, aki nemcsak újra hangszereli a régi indulókat, átírja a zenekarra a népszerű operettek jól ismert dallamait, de új indulókat is komponál a csapatnak.

Idén meglepetés fellépővel is gazdagodott a műsor: Nádasdi László is „veterán” lett. Ám a népszerű énekes most nem magyarnótát énekelt, hanem Kálmán Imre egyik legkedveltebb operettjének, a Marica grófnőnek az egyik betétdalát – természetesen a Veterán Úttörőzenekar kíséretében.

-„A veterán jelző legfeljebb az életkornak szól, semmiképp sem annak a fiatalos lendületnek, amit fellépéseik során a zenekari tagok tanúsítanak.” – emelte ki beszédében dr. Sós Csaba – hozzátéve, hogy a Veres Péter Kulturális Központ mindig szívesen támogatja a Veterán Úttörőzenekart.

A régi és új indulókat, fülbemászó operett slágereket, filmek, rajzfilmek betétdalaiból összeállított egyvelegeket – csakúgy, mint tavaly -, idén is vastapssal hálálta meg a közönség mindkét estén. A koncertek végén összegyűlt közel egymillió forintnyi adományból pedig idén is új hangszereket, kottákat és más szükséges felszerelést vásárol majd a zenekar, hogy a következő koncertjük is igazi zenei csemege legyen rajongói táboruknak.

Molnár Júlia
egykori zenekari tag

A fényképeket Borza János fényképész készítette. (Köszönjük!)